Leírás és Paraméterek
Automata Blend (70/30 Blend)
Pörkölési szint: Sötét.
Ízvilág: Kakaó, étcsokoládé.
Ajánlott elkészítési módok: Automata kávégépek, eszpresszó, kotyogó és Phin.
Összetevők: 70 % Arabica és 30 % Robusta
- 70 % Nicaragua Caturra Lavado + 30 % India Robusta Cherry AA
Karakteres, kakaós ízvilágú kávékeverék, magas koffeintartalommal. Ideális választás lehet irodák, kávézók számára, ahol fontos a karakteres kávé íz és a holtponton átlendítő koffeintartalom. Mindezt kiváló ár-érték arány mellett kínáljuk.
A kávé erősen testes és jellegzetes ízű. Tejjel elkészítve sem veszíti el karakterét, az étcsokoládé íze alakul át tejcsokoládévá, megőrizve a kakaós jelleget.
Robustát tekintve az Indiából származó Cherry AA-t használjuk a blend elkészítéséhez, melyet kézzel születelnek (ennek köszönhetően minimálisra csökkenthető az alul és túlérett, hibás szemek aránya a szüretelt tételen belül). Naturál/száraz feldolgozású kávé, amely nagyban hozzájárul a keverék testességéhez, ízében pedig némi fűszerességet is kölcsönöz a blendnek.
A blend további alkotóeleme a Nicaragua Caturra Lavado a csokoládés ízjegyeket erősíti. A keveréket sötétre pörköljük, így karakteres, étcsokoládés ízvilágot kapunk, rendkívül alacsony savasság mellett.
Elkészítésnél az 1:1,5 arányt javasoljuk eszpresszó esetén. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 10 grammnyi kávéőrleményből 15 gramm a csészébe lefolyó mennyiség. Hőfokot tekintve nem érdemes 90 fok fölé menni, mivel a robusta hajlamos a "megégésre". A lefolyási időt pedig érdemes 30 és 40 másodperc között tartani.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:345mg/dl --- CGA:446mg/dl
Naponta legfeljebb -- 7--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaznak koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:87/69
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)
Leírás
Automata Blend (70/30 Blend)
Pörkölési szint: Sötét.
Ízvilág: Kakaó, étcsokoládé.
Ajánlott elkészítési módok: Automata kávégépek, eszpresszó, kotyogó és Phin.
Összetevők: 70 % Arabica és 30 % Robusta
- 70 % Nicaragua Caturra Lavado + 30 % India Robusta Cherry AA
Karakteres, kakaós ízvilágú kávékeverék, magas koffeintartalommal. Ideális választás lehet irodák, kávézók számára, ahol fontos a karakteres kávé íz és a holtponton átlendítő koffeintartalom. Mindezt kiváló ár-érték arány mellett kínáljuk.
A kávé erősen testes és jellegzetes ízű. Tejjel elkészítve sem veszíti el karakterét, az étcsokoládé íze alakul át tejcsokoládévá, megőrizve a kakaós jelleget.
Robustát tekintve az Indiából származó Cherry AA-t használjuk a blend elkészítéséhez, melyet kézzel születelnek (ennek köszönhetően minimálisra csökkenthető az alul és túlérett, hibás szemek aránya a szüretelt tételen belül). Naturál/száraz feldolgozású kávé, amely nagyban hozzájárul a keverék testességéhez, ízében pedig némi fűszerességet is kölcsönöz a blendnek.
A blend további alkotóeleme a Nicaragua Caturra Lavado a csokoládés ízjegyeket erősíti. A keveréket sötétre pörköljük, így karakteres, étcsokoládés ízvilágot kapunk, rendkívül alacsony savasság mellett.
Elkészítésnél az 1:1,5 arányt javasoljuk eszpresszó esetén. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 10 grammnyi kávéőrleményből 15 gramm a csészébe lefolyó mennyiség. Hőfokot tekintve nem érdemes 90 fok fölé menni, mivel a robusta hajlamos a "megégésre". A lefolyási időt pedig érdemes 30 és 40 másodperc között tartani.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:345mg/dl --- CGA:446mg/dl
Naponta legfeljebb -- 7--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaznak koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:87/69
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)