Leírás és Paraméterek
AVX Bronze Blend (50/50)
Pörkölési szint: Sötét.
Ízvilág: Étcsokoládé, pörkölt mogyoró és kakaó.
Tejes italban: Az étcsokoládé tejcsokoládévá szelidül és a mogyoróval kiegészülve nugát-krémre hasonlító ízvilága van.
Elkészítéshez ajánlott eszközök: Eszpressó, automata kávégépek, kotyogó és Phin.
Összetevők: 50 % Arabica és 50 % Robusta:
Bronze blendünk megalkotásánál a célunk egy mindenkinek szóló, állandó ízvilágú kávékeverék megalkotása volt a cél. Az elsődleges célközönség a kedvező ár-érték arányú kávékeverékeket kereső kávézók, akiknek fogyasztói első sorban a klasszikus ízű kávékat kedvelik. Azonban nem szeretnék, ha a kávé csak a koffeinről és a mindent elfedő keserű, égett gumi ízről szólna. Ezért is került bele a keverékbe 20 % arányban a Colombia Supremo. Utóbbi ellensúlyozza a két másik összetevő karakterességét, jól funkcionál a kölünböző kávékeverékekben "összekötő"-kávéként, némi édességet adva a keveréknek.
A blend erősen testes, köszönhetően Brazil Mogiana-nak, amely sötétre pörkölve kiváló testet képez. Rendkívül olajos, ami nagy mértékben hozzájárul a kávé testesség érzetéhez. Ezt egészíti ki a keverék másik felét adó India Robusta Kappi Royale, amely egy erősen testes és karakteres ízű összetevő. Nem az volt a célunk, hogy ez a kávé csak a koffeinről szóljon, azonban az utóbbi összetevő gondoskodik a reggeli ébredések sikerességéről is, amennyiben ez (is) a cél.
Sokan megijednek a robuszta (már a keverék szótól is) kifejezéstől. Hiszen általában az alacsonyan termő, silány minőségű, égett gumi, föld ízű kávékat takar magában. Melyeknek nem csak az íze kellemetlen, hanem rossz közérzetet is okozhatnak. Igyekeztünk a keveréket nem ilyen összetevővel tönkretenni, ezért használjuk ezt az Indiából származó robustát. Az elfogyasztása során nem tapasztaltunk semmilyen negatívumot. Sok versenytársunk is előszeretettel használja ezt a kávét keverékeibe, pozitív tulajdonságai miatt.
Karakteres, átütő íze miatt a tej sem fedi el a jellegét. Így ideális tejes italként szolgálva sem jellemző rá a napraforgó, sem jellegtelen tejcsokoládé íz.
Kedvező ár-érték aránya miatt jó választás lehet kávézók számára, akik egy minden italban jól funkcionáló keveréket keresnek. Mely megadja a karakteres ízt és a fogyasztóktól elvárt koffein-löketet is, az ízvilágot érintő kompromisszum nélkül.
Elkészítésnél az 1:1,5 arányt javasoljuk eszpresszó esetén. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 10 grammnyi kávéőrleményből 15 gramm a csészébe lefolyó mennyiség. Hőfokot tekintve nem érdemes 90 fok fölé menni, mivel a robusta hajlamos a "megégésre". A lefolyási időt pedig érdemes 30 és 40 másodperc között tartani.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:347mg/dl --- CGA>500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 6--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaznak koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:68/88
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)
Leírás
AVX Bronze Blend (50/50)
Pörkölési szint: Sötét.
Ízvilág: Étcsokoládé, pörkölt mogyoró és kakaó.
Tejes italban: Az étcsokoládé tejcsokoládévá szelidül és a mogyoróval kiegészülve nugát-krémre hasonlító ízvilága van.
Elkészítéshez ajánlott eszközök: Eszpressó, automata kávégépek, kotyogó és Phin.
Összetevők: 50 % Arabica és 50 % Robusta:
Bronze blendünk megalkotásánál a célunk egy mindenkinek szóló, állandó ízvilágú kávékeverék megalkotása volt a cél. Az elsődleges célközönség a kedvező ár-érték arányú kávékeverékeket kereső kávézók, akiknek fogyasztói első sorban a klasszikus ízű kávékat kedvelik. Azonban nem szeretnék, ha a kávé csak a koffeinről és a mindent elfedő keserű, égett gumi ízről szólna. Ezért is került bele a keverékbe 20 % arányban a Colombia Supremo. Utóbbi ellensúlyozza a két másik összetevő karakterességét, jól funkcionál a kölünböző kávékeverékekben "összekötő"-kávéként, némi édességet adva a keveréknek.
A blend erősen testes, köszönhetően Brazil Mogiana-nak, amely sötétre pörkölve kiváló testet képez. Rendkívül olajos, ami nagy mértékben hozzájárul a kávé testesség érzetéhez. Ezt egészíti ki a keverék másik felét adó India Robusta Kappi Royale, amely egy erősen testes és karakteres ízű összetevő. Nem az volt a célunk, hogy ez a kávé csak a koffeinről szóljon, azonban az utóbbi összetevő gondoskodik a reggeli ébredések sikerességéről is, amennyiben ez (is) a cél.
Sokan megijednek a robuszta (már a keverék szótól is) kifejezéstől. Hiszen általában az alacsonyan termő, silány minőségű, égett gumi, föld ízű kávékat takar magában. Melyeknek nem csak az íze kellemetlen, hanem rossz közérzetet is okozhatnak. Igyekeztünk a keveréket nem ilyen összetevővel tönkretenni, ezért használjuk ezt az Indiából származó robustát. Az elfogyasztása során nem tapasztaltunk semmilyen negatívumot. Sok versenytársunk is előszeretettel használja ezt a kávét keverékeibe, pozitív tulajdonságai miatt.
Karakteres, átütő íze miatt a tej sem fedi el a jellegét. Így ideális tejes italként szolgálva sem jellemző rá a napraforgó, sem jellegtelen tejcsokoládé íz.
Kedvező ár-érték aránya miatt jó választás lehet kávézók számára, akik egy minden italban jól funkcionáló keveréket keresnek. Mely megadja a karakteres ízt és a fogyasztóktól elvárt koffein-löketet is, az ízvilágot érintő kompromisszum nélkül.
Elkészítésnél az 1:1,5 arányt javasoljuk eszpresszó esetén. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 10 grammnyi kávéőrleményből 15 gramm a csészébe lefolyó mennyiség. Hőfokot tekintve nem érdemes 90 fok fölé menni, mivel a robusta hajlamos a "megégésre". A lefolyási időt pedig érdemes 30 és 40 másodperc között tartani.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:347mg/dl --- CGA>500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 6--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaznak koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:68/88
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)