Leírás és Paraméterek
Brazil santos CO2 Decaf (100 % Arabica)
Ajánlott pörkölés:közepesen sötét
A kávétermesztés kezdete - mint oly sok ország esetén - Hondurasban is bizonytalan időkre és körülményekre nyúlik vissza. A minőség és a termelékenység javítása az IHCAFE megalapítására nyúlik vissza, természetesen a növekvő export-kereslet miatt. A dél- és közép-amerikai kávék az utóbbi időben ismét nagy népszerűségnek örvendenek, még a specialty kávés körökben is. Számtalan izgalmas variáns és feldolgozási mód származik erről a kontinensről. Az innen érkező kávék komplexek, édesek, ugyanakkor talán kevésbé intenzív a gyümölcsös oldaluk, dél-afrikai társaikhoz képest.
Hondurasban a rossz infrastrukturális körülmények nehezítik egyelőre a mennyiségről a minőség irányába a mérleg nyelvének az elmozdítását. A farmerek kevés támogatást kapnak és a termény többnyire blendekbe kerül. Ezt tetézik a klimatikus viszonyok, ugyanis a nagyon párás időjárás miatt egyre több farmer fordul a mechanikus szárítás felé, ami viszont a minőség rovására megy.
A Cup of Excellence mozgalomnak köszönhetően és a világbajnokságokon időről-időre felbukkanó tételek miatt azonban az ország szépen lassan a minőségorientáltság jegyeit mutatja.
Koffeinmentesítés módja
Kávénkból folyékony-széndioxidos eljárással vonták ki a koffeint. Ezt a módszert 1989-ben a Hermsen fejlesztette ki, Németországban. A szemek nedvességtartalma 45 és 55 % között kell hogy legyen, és a széndioxidot vízzel telítik. A kivonás alacsony hőmérséklet (20-25 fok) és 65-70 BAR-os nyomás között történik. Az így kapott víz meglehetősen tiszta. A folyamathoz körülbelül 60 óra kell, az alacsony hőmréséklet miatt. Azonban az így kapott szemek szerkezete kevésbé tér el a "kezeletlen" szemektől. A cukrok nem bomlanak le, Maillard-reakció és hőmérséklet általi lebomlás nem megy vége, ezért is kíméletes ez a mód.
Ízjegyek: étcsokoládé, kakaó, méz, némi narancsos gyümölcsösséggel
Leírás
Brazil santos CO2 Decaf (100 % Arabica)
Ajánlott pörkölés:közepesen sötét
A kávétermesztés kezdete - mint oly sok ország esetén - Hondurasban is bizonytalan időkre és körülményekre nyúlik vissza. A minőség és a termelékenység javítása az IHCAFE megalapítására nyúlik vissza, természetesen a növekvő export-kereslet miatt. A dél- és közép-amerikai kávék az utóbbi időben ismét nagy népszerűségnek örvendenek, még a specialty kávés körökben is. Számtalan izgalmas variáns és feldolgozási mód származik erről a kontinensről. Az innen érkező kávék komplexek, édesek, ugyanakkor talán kevésbé intenzív a gyümölcsös oldaluk, dél-afrikai társaikhoz képest.
Hondurasban a rossz infrastrukturális körülmények nehezítik egyelőre a mennyiségről a minőség irányába a mérleg nyelvének az elmozdítását. A farmerek kevés támogatást kapnak és a termény többnyire blendekbe kerül. Ezt tetézik a klimatikus viszonyok, ugyanis a nagyon párás időjárás miatt egyre több farmer fordul a mechanikus szárítás felé, ami viszont a minőség rovására megy.
A Cup of Excellence mozgalomnak köszönhetően és a világbajnokságokon időről-időre felbukkanó tételek miatt azonban az ország szépen lassan a minőségorientáltság jegyeit mutatja.
Koffeinmentesítés módja
Kávénkból folyékony-széndioxidos eljárással vonták ki a koffeint. Ezt a módszert 1989-ben a Hermsen fejlesztette ki, Németországban. A szemek nedvességtartalma 45 és 55 % között kell hogy legyen, és a széndioxidot vízzel telítik. A kivonás alacsony hőmérséklet (20-25 fok) és 65-70 BAR-os nyomás között történik. Az így kapott víz meglehetősen tiszta. A folyamathoz körülbelül 60 óra kell, az alacsony hőmréséklet miatt. Azonban az így kapott szemek szerkezete kevésbé tér el a "kezeletlen" szemektől. A cukrok nem bomlanak le, Maillard-reakció és hőmérséklet általi lebomlás nem megy vége, ezért is kíméletes ez a mód.
Ízjegyek: étcsokoládé, kakaó, méz, némi narancsos gyümölcsösséggel